ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
03/10/2023
Φερέλπιδες νέοι επιστήμονες, με διακρίσεις στην καινοτομία και από τον χώρο της Ιατρικής παρακολούθησαν εκπαίδευση που παρείχε η International Business Intelligence (Ι.Β.Ι.), μέρος του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) προγράμματος, DECODE.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. - Horizon 2020, στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης Marie Skłodowska-Curie αριθ. 956470, το οποίο άρχισε τον Δεκέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024.
Εν προκειμένω, η I.B.I. διαχειρίστηκε τα θέματα κατάρτισης που αφορούσαν τις νέες εξελίξεις σε καινοτόμους τομείς όπως η βιοϊατρική η νανοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τη ρυθμιστική νομοθεσία, τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων των νέων τεχνολογιών, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), αλλά και τη σημασία της ισότητας των φύλων στην έρευνα και στην εργασία.
Η εκπαίδευση
Η εκπαίδευση αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας διεπιστημονικής διεθνούς κοινότητας επιστημόνων, οι οποίοι είναι πρωτοπόροι στον τομέα τους. Έως τη συνολική ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ακαδημαϊκό και διαρκώς αναπτυσσόμενο φόρουμ, ενώ παράλληλα θα προωθήσουν ευκαιρίες δικτύωσης και θα οικοδομήσουν συνεργασίες με βασικούς φορείς της βιομηχανίας, όπως η ΕΛΠΕΝ (Ελλάδα) και η Volkswagen Group (Γερμανία).
Το εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αθήνα (αίθουσες Πειραματικού Χειρουργείου), ενώ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν νοσοκομεία και ιατρικά ιδρύματα. Ειδικότερα, η παρουσία των ομιλητών, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας δυο εβδομάδων οργανώθηκε υπό την επίβλεψη της δρ Σοφίας Κωνσταντινοπούλου (MD, FAAP). Οι ομιλητές προέρχονταν από διεθνή πανεπιστήμια, εταιρείες και ιδρύματα υψηλού κύρους, όπως: το τμήμα Νευρολογίας του Massachusetts General Hospital (Harvard University, Η.Π.Α.), το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Duke (Η.Π.Α.), το Memorial Hermann Hospital,Texas Medical Center (Η.Π.Α.), την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland (ΗΠΑ), το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (Η.Π.Α.), το ΠανεπιστήμιοΠενσυλβάνια (PENN) (Η.Π.Α.), το νοσοκομείο Orange CountyNeuro Surgical Solutions (Η.Π.Α.), το Πανεπιστήμιο KhalifaUniversity (Η.Α.Ε.), το New York University, Abu Dhabi(NYUAD, Η.Α.Ε), την Ιατρική Σχολή Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας , το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος(ACG), τον Όμιλο ΙΑΣΩ, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ).
Επίσης, στo νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ (μέλος του ομίλου Hellenic Health Group) και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, οι ομιλητές παρουσίασαν τα κλινικά προγράμματα και τις ιδέες τους, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αλληλοεπιδράσουν με νεότερους ερευνητές, αλλά και με ανώτερους καθηγητές, οι οποίοι είναι πρωτοπόροι στον τομέα τους. Οι συμμετέχοντες έχουν ακόμη συνεργαστεί με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς αυτού του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. έργου, το οποίο είχε ως στόχο να αυξήσει την προβολή τους και την ευκαιρία τους να βρουν συνεργάτες για την υποβολή μελλοντικών αιτήσεων επιχορήγησης από την Ε.Ε.
Αξιοσημείωτο είναι πως του έργου επωφελούνται φοιτητές ιδρυμάτων υψηλού προφίλ, όπως είναι το Université deMontpellier (Γαλλία), το Politecnico di Milano (Ιταλία) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ελλάδα). Εταίροι του έργου είναι διεθνείς εταιρείες & ιδρύματα όπως οι Boston Scientific(ΗΠΑ), CBSET (ΗΠΑ), BRFAA (Ελλάδα), Exelixis (Ελλάδα), AGH University of Science and Technology Krakow (Πολωνία) και University of Kragujevac (Σερβία).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ι.Β.Ι., κος Διονύσιος Μαράντης δήλωσε «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, τόσο τους ομιλητές, όσο και τους φορείς οι οποίοι στήριξαν το πρόγραμμα. Πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευθέντες διδακτορικοί φοιτητές έλαβαν εφόδια τα οποία θα τους είναι χρήσιμα στην περαιτέρω εξέλιξή τους, καθώς και επαφές με υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε έργα που εφαρμόζουν καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα τους».