Δυσμηνόρροια: Αντιμετωπίστε τους πόνους της περιόδου


Υπάρχουν τρόποι για σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Πολλές γυναίκες υποφέρουν κάθε μήνα από δυσμηνόρροια, δηλαδή από πόνους κατά τη διάρκεια της “περιόδου” τους. Είναι ίσως το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα στις Έφηβες και νέες γυναίκες και η συχνότερη αιτία απουσίας από το Σχολείο ή την εργασία.

Από τον καιρό του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να ρίξουμε φως στην πραγματική αιτία. Κατά καιρούς, έχουν προταθεί πολλές θεωρίες για τις πιθανές αιτίες της δυσμηνόρροιας, αλλά καμία δεν έχει πλήρως αποδειχθεί. Η θεωρία που φαίνεται όμως να επικρατεί σήμερα, είναι η δράση κάποιων ουσιών (προσταγλανδίνες) που προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα, με αποτέλεσμα τον πόνο.

Ο τυπικός πόνος της δυσμηνόρροιας, περιγράφεται σαν “κράμπα” χαμηλά στην κοιλιά, με αντανάκλαση σε διάφορα σημεία του σώματος. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση του πόνου σχεδόν μαζί με την εμφάνιση του αίματος της “περιόδου”, με διάρκεια συνήθως 1-2 ημέρες. Επίσης, συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, ναυτία και έμετο, διάρροια, και άλλα.

Η βαρύτητα του προβλήματος εξαρτάται από την χρήση ή μη αναλγητικών και από την επίπτωση που έχει ο πόνος στις καθημερινές δραστηριότητές της γυναίκας. Υπάρχουν παράγοντες που πιθανά αυξάνουν την ένταση του πόνου όπως είναι το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος, το αλκοόλ και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Για την αντιμετώπιση της επώδυνης «περιόδου» χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα, με συνηθέστερα τα αντισυλληπτικά χάπια, και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα:

  • Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν την παράγωγη προσταγλανδινών, με αποτέλεσμα τη μείωση των συσπάσεων της μήτρας και κατ΄ επέκταση του πόνου. Η χρήση τους είναι μικρότερη από το αναμενόμενο, καθώς πολλές γυναίκες είναι ακόμα επιφυλακτικές απέναντι στην ιδέα των αντισυλληπτικών και της χρόνιας χρήσης ορμονών.

  • Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι πιθανότατα, τα πλέον πολυχρησιμοποιημένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας. Μειώνουν και αυτά την παραγωγή και απελευθέρωση των προσταγλανδινών, με άριστα αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι με τη σωστή χρήση, η αποτελεσματικότητα τους μπορεί να φτάνει μέχρι και 95% στην μείωση του πόνου.

Αξίζει δε να τονιστεί ότι σήμερα κυκλοφορεί και στη χώρα μας, μόνο από τα φαρμακεία, ειδικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου, με έναρξη δράσης μέσα σε λίγα λεπτά από τη λήψη του και διάρκεια αρκετών ωρών . Έρευνες έχουν δείξει ότι η ιβουπροφαίνη, η δραστική ουσία που περιέχεται στο σκεύασμα, είναι αποτελεσματικότερη της παρακεταμόλης και των άλλων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και με καλύτερο προφίλ ασφάλειας. Επιπρόσθετα, η ιβουπροφαίνη φαίνεται να έχει λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες στο γαστρεντερικό σύστημα, έναντι ενός άλλου σκευάσματος, της ναπροξένης. Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται από Διεθνείς οδηγίες, ως θεραπεία πρώτης εκλογής, λόγω της αποτελεσματικότητας και του προφίλ ασφάλειας που διαθέτει.

  • Επίσης έχουν δοκιμαστεί και προταθεί διάφορες άλλες θεραπευτικές μέθοδοι, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η επιλογή του τρόπου αντιμετώπισης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τις ανάγκες της γυναίκας, τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων και την αποτελεσματικότητα τους.

Εκτός από τα λειτουργικά αίτια που αναφέραμε παραπάνω, τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε κάποια ανατομική ανωμαλία που να προκαλεί τον πόνο, όπως πχ ενδομητρίωση, κύστη ωοθήκης, ινομύωμα, πολύποδας και άλλα. Στην περίπτωση που τα αίτια του πόνου δεν είναι λειτουργικά, αλλά οργανικά, η αντιμετώπιση πρέπει να στοχεύει στην αιτία. Στην περίπτωση αυτή, τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα πλεονεκτούν, καθώς μειώνουν τον πόνο μέχρι να αντιμετωπίσουμε το ¨βαθύτερο¨ αίτιο.

Συμπερασματικά, η διερεύνηση της επώδυνης περιόδου πρέπει να γίνεται με λεπτομέρεια ώστε να αποκλείσουμε την παρουσία κάποιας οργανικής ανωμαλίας. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την χρήση φαρμακευτικών θεραπειών που θα ανακουφίσουν την γυναίκα και θα της χαρίσουν ελευθερία και θα της επιτρέψουν να έχει μια ξένοιαστη και λειτουργική καθημερινότητα.


Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων - Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Association of
Paediatric and Adolescent Gynaecology)
www.παιδογυναικολογος.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή