ΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΈΜΠΟΛΑ


Πειραματικό ορό για τη θεραπεία του Έμπολα σε τρεις αφρικανούς γιατρούς που προσβλήθηκαν από τον φονικό ιό χορήγησαν οι υγειονομικές αρχές της Λιβερίας, της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, που φτάνουν τους 413.

Οι γιατροί, δυο από τη Λιβερία και ένας από τη Νιγηρία, είναι οι πρώτοι αφρικανοί που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη πειραματική θεραπεία. Το φάρμακο έχει ήδη χορηγηθεί σε δύο αμερικανούς που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε έναν ισπανό ιεραπόστολο. Η υγεία των δυο αμερικανών βελτιώθηκε, όμως ο ισπανός ιεραπόστολος κατέληξε.

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών έχει αναφέρει ότι έχουν παραχθεί μόνο 10 έως 12 δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου και αυτό εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα σχετικά με το ποιος ασθενής θα πρέπει να έχει προτεραιότητα στη χορήγηση του ορού. Μάλιστα, στο τουίτερ έχει δημιουργηθεί μια ομάδα υποστήριξης του αιτήματος να δοθεί το φάρμακο και σε αφρικανούς ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, λόγω του ιού, οι αρχές της Κένυας έκλεισαν τα σύνορα για τους ταξιδιώτες από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Στην Ισπανία, σε καραντίνα, σε ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο στο Αλικάντε νοσηλεύεται ένας άνθρωπος που ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον Έμπολα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν γίνει στον ασθενή θα γίνουν γνωστά πιθανότατα αύριο.

Το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας της Βαλένθια σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι "ενεργοποίησε για προληπτικούς λόγους το πρωτόκολλο που προβλέπεται στην περίπτωση που εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα". Ο ασθενής παραμένει στην απομόνωση, στο νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη του Αλικάντε, και η κατάστασή του θεωρείται σταθερή.

Στην Ισπανία έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα και άλλα ύποπτα κρούσματα, όμως τελικά διαπιστώθηκε από τις εργαστηριακές εξετάσεις ότι κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν έπασχε από τον ιό.

Την περασμένη Τετάρτη, εκατοντάδες άνθρωποι τίμησαν τα θύματα του Έμπολα, στην κηδεία του Ισπανού ιερέα Μιγκέλ Παχάρες, τον πρώτο νεκρό Ευρωπαίο της επιδημίας αυτής. Ο 75χρονος ιεραπόστολος είχε μεταφερθεί από τη Λιβερία στη Μαδρίτη και του χορηγήθηκε, χωρίς επιτυχία, ένα αμερικανικό πειραματικό φάρμακο που φαίνεται ότι είχε θετικά αποτελέσματα σε δύο Αμερικανούς ασθενείς.

Μέσα σε πέντε μήνες, η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα έχει σκοτώσει 1.145 ανθρώπους, σύμφωνα με την καταγραφή που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 380 από τα θύματα προέρχονταν από τη Γουινέα, 413 στη Λιβερία, 348 στη Σιέρα Λεόνε και 4 στη Νιγηρία.

Πηγή ΣΚΑΪ.gr


    Στην κορυφή