ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΜΕ 3D ΜΕΘΟΔΟ


Μια νέα 3D μέθοδο για να δημιουργήσουν τεχνητό πάγκρεας ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Δανία, με στόχο να το χρησιμοποιήσουν για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2. Τη μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης σε συνεργασία με συναδέλφους τους από πανεπιστήμια άλλων χωρών, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για μια μέθοδο τρισδιάστατης καλλιέργειας που επιτρέπει την αποτελεσματική εξάπλωση των παγκρεατικών κυττάρων.

[Η καθηγήτρια Anne Grapin - Botton από το Danish Stem Cell Centre.] Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Development», η νέα μέθοδος μακροπρόθεσμα προσφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την παραγωγή μικροσκοπικού παγκρέατος από προγονικά κύτταρα. Αυτό σημαίνει πως αν οι επιστήμονες καταφέρουν να αναπτύξουν μια μικροσκοπική εκδοχή του ανθρώπινου οργάνου, θα έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο μέσο που θα τους δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάζουν καινούργια φάρμακα για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 υπό ρεαλιστικές συνθήκες. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Anne Grapin - Botton από το Danish Stem Cell Centre, η νέα μέθοδος επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν τρισδιάστατο σχήμα, το οποίο τα βοηθά να πολλαπλασιάζονται πιο ελεύθερα. Συγκεκριμένα, σε διάστημα μιας εβδομάδας αναπτύχθηκαν από τα αρχικά κύτταρα άλλα 40.000, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που προκύπτει με τη χρήση των παλαιότερων μεθόδων.

Οταν τα νέα κύτταρα αναπτύσσονται αρκετά, παράγουν πεπτικά ένζυμα και ορμόνες, όπως είναι η ινσουλίνη, και οργανώνονται σε παγκρεατικά οργανοειδή, τα οποία μοιάζουν εκπληκτικά με φυσιολογικό πάγκρεας. Οπως διευκρίνισε η Anne Grapin - Botton, «μια αποτελεσματική κυτταρική θεραπεία για τον διαβήτη εξαρτάται από την παραγωγή επαρκούς ποσότητας λειτουργικών β-κυττάρων. Πιστεύουμε ότι η μέθοδος αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την παραγωγή των κυττάρων που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία του διαβήτη, τόσο για την παραγωγή μικροσκοπικών οργάνων που θα χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή φαρμάκων όσο και για την παραγωγή ινσουλίνης». Αυτόν τον καιρό οι επιστήμονες προσπαθούν να προσαρμόσουν τη νέα μέθοδο, έτσι ώστε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή