Αυχενική δισκοκήλη: Πώς να απαλλαγείτε οριστικά από τον επίμονο πόνο


Ο αυχενικός πόνος προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάθε ηλικίας και οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων η κακή στάση του σώματος, το τραύμα στον αυχένα, η αυχενική δισκοκήλη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αυχενική μυελοπάθεια. Στα μεγαλύτερα άτομα οφείλεται κυρίως σε οστεόφυτα που εμφανίζονται στον αυχένα, ενώ στα νεαρότερα κυρίως σε δισκοκήλη.

Ο επίμονος, οξύς πόνος αυτός πόνος αντανακλά πολλές φορές στην πλάτη, την ωμοπλάτη, το ένα ή και τα δυο άνω άκρα, ενώ δύναται να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες, ορισμένες μάλιστα φορές ιδιαίτερα σημαντικές όπως είναι η πλήρης παράλυση άνω και κάτω άκρων.

Οι ασθενείς που υποφέρουν από αυχενικό πόνο, αρκετά συχνά δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις καθημερινές τους δραστηριότητες, απουσιάζουν αρκετές ημέρες το χρόνο από την εργασία τους, με επιπτώσεις τόσο στη ποιότητα ζωής τους όσο και στις οικονομικές απολαβές τους. Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με νευρολογική εξέταση του ασθενή και επιβοηθητικά με απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η απλή ακτινογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική, κατά περίπτωση, με τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, αναλγητικών και κορτικοστεροειδών, τη ακινητοποίηση με αυχενικό περιλαίμιο και τη τοπική εφαρμογή θερμότητας. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και ένας φυσιοθεραπευτής με μαλάξεις, ισοθερμίες, διαθερμίες και υπέρηχους.

Σε μερικούς όμως ασθενείς τα παραπάνω μέσα αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Όσον αφορά ειδικά την αυχενική δισκοκήλη -δηλαδή την προβολή μέρους του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, η οποία προκαλεί πίεση στο νωτιαίο μυελό ή και στο νεύρο που περνάει από την περιοχή αυτή-ανεπτύχθησαν και εφαρμόστηκαν πολλές χειρουργικές τεχνικές για την επίλυσή της, όπως αντικατάσταση δίσκου με οστικό αυτομόσχευμα, με αλλομόσχευμα και επιπρόσθετη εάν χρειάζεται σπονδυλοδεσία με πλάκα και βίδες. Η τεχνική αυτή οδηγεί σε ενοποίηση των σπονδύλων (σπονδυλοδεσία) και ακινητοποίηση αυτών.

Η τοποθέτηση τεχνητού δίσκου τύπου NUNEC. Ο NUNEC είναι μία νέα τεχνική που έχει καλύτερα αποτελέσματα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε αρρώστους νέας και παραγωγικής ηλικίας, που παρουσιάζουν πρόβλημα σε ένα ή δύο και σπανίως τρία επίπεδα.

Λόγω του απολύτως καλά ανεχόμενου, από τον οργανισμό του ασθενή, υλικό του, αλλά και της τεχνικής που χρησιμοποιείται για την τοποθέτησή του (μικροχειρουργική) αποτελεί μια απολύτως ασφαλή και με εξαιρετικά αποτελέσματα χειρουργική αντιμετώπιση της αυχενικής δισκοκήλης, που με την βοήθεια της ρομποτικής φτάνει σε υψηλά επίπεδα ασφαλείας και τελειότητας.

Βοηθάει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα την ελεύθερη κίνηση γύρω από το επίπεδο που έχει τοποθετηθεί ο τεχνητός δίσκος, η οποία δεν εξασφαλίζεται με άλλες τεχνικές. Επίσης, δεν παρουσιάζει επιπλοκές όπως έκτοπη οστεοποίηση, με αποτέλεσμα τον πόνο στην περιοχή της αυχενικής μοίρας.

Άλλες χειρουργικές τεχνικές απαιτούν μετεγχειρητικά τη χρήση κολάρου για 2 με 3 μήνες, ενώ η συγκεκριμένη απαλλάσσει τον ασθενή απ’ αυτή την υποχρεωτική και δυσάρεστη κατάσταση. Επιπλέον, ο χρόνος επιστροφής στην εργασία δεν υπερβαίνει τις 15 ημέρες, συγκριτικά με τους 3 μήνες αποχής που επιβάλλονται για την επίτευξη της σπονδυλοδεσίας.


Λιαρόπουλος Κωνσταντίνος
Νευροχειρούργος
Ιατρικό Αθηνών
www.neuroservices.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

Ανακούφιση πόνου με ειδικές τεχνικές κινητοποίησης και χειροπρακτικής!
    Στην κορυφή