Αχρήστευσε όλα τα αντιβιοτικά!
ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα ένζυμο που μετατρέπει κοινά βακτήρια σε... υπερβακτήρια ανθεκτικά σε όλες τις διαθέσιμες αντιβιοτικές θεραπείες εντοπίστηκε σε νοσοκομεία της Βρετανίας προερχόμενο από το Πακιστάν, την Ινδία και το Μπανγκλαντές. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντεροβακτήρια που έφεραν το συγκεκριμένο ένζυμο το οποίο ονομάζεται «Νew DelhiΜetallo 1» (ΝDΜ-1) εμφάνιζαν ανθεκτικότητα ακόμη και στις καρβαπενέμες, την πιο ισχυρή ομάδα αντιβιοτικών του κόσμου. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περί τα 50 περιστατικά μόλυνσης με θετικά στο ΝDΜ-1 βακτήρια στη Βρετανία, ενώ παρόμοιες μολύνσεις έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Ολλανδία. Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των περιστατικών σε χώρες της Ασίας όπου και εκτιμάται ότι «γεννήθηκαν» τα νέα υπερβακτήρια.
Το συγκεκριμένο ένζυμο παράγεται από βακτήρια όπως το Ε. coli, τα οποία προκαλούν εν δυνάμει θανατηφόρες πνευμονίες και σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι το ΝDΜ-1 μπορεί να «μεταπηδήσει» και σε άλλα στελέχη βακτηρίων που μολύνουν τον άνθρωπο. Γιατροί και επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι τα υπερβακτήρια που παράγουν το ΝDΜ-1 μάλλον μεταφέρθηκαν διαμέσου ασθενών που είχαν ταξιδέψει στην Ασία προκειμένου να υποβληθούν σε πλαστικές και αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Οι συνέπειες σε ορισμένους από τους βρετανούς ασθενείς που μολύνθηκαν με τα υπερβακτήρια ήταν ήπιας μορφής, ενώ σε κάποιους διαπιστώθηκε σοβαρή μόλυνση του αίματος. Το γεγονός ότι τα θετικά στο ΝDΜ-1 βακτήρια δείχνουν ανθεκτικότητα σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά οδήγησε κάποιους επιστήμονες να εκφράζουν βάσιμους φόβους ότι έχουν μπροστά τους έναν προς το παρόν αήττητο εχθρό. «Τα θετικά στο ΝDΜ-1 βακτήρια ενδέχεται να σημάνουν το τέλος της εποχής των αντιβιοτικών όπως τα γνωρίζαμε ως σήμερα και την απαρχή μιας νέας εποχής στον πόλεμό μας ενάντια στα υπερμικρόβια» δήλωσε στην εφημερίδα «Τhe Guardian» ο καθηγητής Τιμ Γουόλς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος δημοσίευσε μελέτη σχετικά με τον νέο «εχθρό» της δημόσιας υγείας στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet Ιnfectious Diseases». Ο καθηγητής προσέθεσε ότι «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι. Δεν υπάρχει ούτε ένα αντιβιοτικό στον ορίζοντα που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα θετικά ΝDΜ-1 βακτήρια. Λόγω της παγκοσμιοποίησης των συγκοινωνιών σήμερα τα βακτήρια αυτά μπορούν να ταξιδέψoυν οπουδήποτε στον πλανήτη».
Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας του θέματος είναι το γεγονός ότι επιστήμονες εκφράζουν τον φόβο ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη και δέκα χρόνια ώσπου να παρασκευαστούν και να κυκλοφορήσουν στα εμπόριο αντιβιοτικά τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήρως τα νέα σούπερ βακτήρια.
Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει κάποιος τη διάδοση των υπερβακτηρίων είναι η άμεση διάγνωση και η επιβολή καραντίνας στον ασθενή. Επίσης η απολύμανση των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και των ιατρικών εργαλείων, καθώς και το προσεκτικό και συχνό πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
«Η κατάσταση παρακολουθείται στενά και προωθείται άμεσα η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη» διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας.
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ online