Αναισθησία
Η αναισθησία χρησιμοποιείται για την προσωρινή μείωση ή αφαίρεση της αίσθησης, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν επώδυνες διαδικασίες ή χειρουργικές επεμβάσεις.
Υπάρχουν δύο τύποι αναισθησίας:
• Γενική, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να χάσει τις αισθήσεις του.
• Τοπική, κατά την οποία μουδιάζει το μέρος του σώματος στο οποίο θα αισθάνονταν πόνο διαφορετικά.
Ο ύπνος που πραγματοποιείται στην αναισθησία δεν είναι ο ίδιος με το συνηθισμένο ύπνο αλλά μια μορφή προσωρινής απώλειας της συνείδησης που ελέγχεται προσεκτικά από τον αναισθησιολόγο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή διαχείριση της ποσότητας της αναισθησίας ανάλογα με την εκάστοτε ιατρική πράξη. Καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, διάφορα είδη φαρμάκων προστίθενται ή αφαιρούνται ώστε ο ασθενής να ανακουφίζεται από τον πόνο και να διατηρείται σταθερό το επίπεδο απώλειας των αισθήσεων.
Για ορισμένες λειτουργίες, η καλύτερη επιλογή είναι να συνδυαστεί ένα τοπικό αναισθητικό, όπως νωτιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία, με φάρμακα που προκαλούν υπνηλία. Ο αναισθησιολόγος μπορεί να εξηγήσει αυτές τις λεπτομέρειες εκ των προτέρων.
Ποιος είναι ο αναισθησιολόγος;
Ο αναισθησιολόγος είναι ένας ειδικευμένος ιατρός, ο οποίος, μετά την απόκτηση του ιατρικού τίτλου, δαπανά περίπου έξι έτη εκπαίδευσης στην ειδικότητα της αναισθησίας.
Τι κάνει ο αναισθησιολόγος;
Ο αναισθησιολόγος εξετάζει προσεκτικά το ιστορικό της γενικής υγείας του ασθενούς ώστε να αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο φροντίδας του. Οι διάφορες επιλογές μπορούν να συζητηθούν με τον ασθενή πριν από την ιατρική πράξη. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να θέσουν ερωτήσεις και να εκφράσουν τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν. Ο αναισθησιολόγος μένει κοντά στον ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της ιατρικής πράξης, για να βεβαιωθεί ότι είναι άνετος και ασφαλής. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο του πόνου, την αντικατάσταση των υγρών του σώματος και τη μέτρηση και τον έλεγχο όλων των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως είναι ο καρδιακός παλμός, η αρτηριακή πίεση και η εγκεφαλική και νεφρική λειτουργία. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται και μετά το τέλος της ιατρικής πράξης, όπου ο αναισθησιολόγος θα οργανώσει τον έλεγχο του πόνου ή της οποιασδήποτε ασθένειας και θα παρέχει συμβουλές σχετικά με το πότε είναι ασφαλές να φάει και να πιεί ξανά ο ασθενής.
Γιατί το φαγητό και το ποτό δεν επιτρέπεται πριν από την πράξη;
Εάν υπάρχει φαγητό και ποτό στο στομάχι, ο ασθενής μπορεί να αδιαθετήσει κατά την διάρκεια της αναισθησίας. Ο έμετος μπορεί να περάσει στους πνεύμονες, αλλά το σώμα, το οποίο βρίσκεται σε καταστολή λόγω της αναισθησίας, χάνει την ικανότητά του να τον αποβάλλει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες. Το φαγητό συνήθως δεν επιτρέπεται έξι ώρες πριν από την χειρουργική επέμβαση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, καθαρό υγρό μπορεί να ληφθεί έως και δύο ώρες νωρίτερα.
Τι γίνεται με κορώνες και χαλαρά δόντια;
Κατά τη διάρκεια της ιατρικής πράξης, είναι συχνά απαραίτητο να περάσει ένας σωλήνας στο λαιμό ώστε να επιτρέπει την κανονική αναπνοή. Το μέσο που χρησιμοποιείται για να περάσει αυτός ο σωλήνας στον οισοφάγο μπορεί εύκολα να προκαλέσει βλάβη σε χαλαρά δόντια και κορώνες. Γι’ αυτόν το λόγο, ο αναισθησιολόγος θα σας ρωτήσει αν έχετε χαλαρά δόντια και κορώνες, έτσι ώστε να ληφθεί η απαραίτητη φροντίδα για την αποφυγή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις οδοντοστοιχίες, οι οποίες αφαιρούνται για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές στην αναπνοή.
Είναι ασφαλή τα αναισθητικά;
Τα μοντέρνα αναισθητικά είναι σχεδόν εντελώς ασφαλή, αλλά κάθε ιατρική πράξη ενέχει έναν πολύ μικρό κίνδυνο. Πρόσφατη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι οι θάνατοι που οφείλονται σε αναισθησία ανέρχονται σε περίπου πέντε για κάθε ένα εκατομμύριο χορηγήσεις αναισθητικών. Άτομα που είναι σε κακή υγεία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Για περισσότερες πληροφορίες, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με τον αναισθησιολόγο.
Πώς και πού πέφτει ο ασθενής σε ύπνο;
Ο ασθενής λαμβάνει μια μικρή ένεση στο χέρι για να πέσει σε ύπνο. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται συνήθως σε ένα δωμάτιο δίπλα από το χειρουργείο. Σε μερικούς ασθενείς - ιδιαίτερα σε παιδιά – αλείφεται αναισθητική κρέμα πάνω στο δέρμα εκ των προτέρων έτσι ώστε να μην αισθάνονται ακόμη και την ένεση. Άλλοι ασθενείς λαμβάνουν ένα μίγμα αερίων ώστε να πέσουν σε ύπνο πιο γρήγορα.
Σε περιπτώσεις εγχειρήσεων μίας ημέρας, οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν την αναισθησία κατ 'ευθείαν στο χειρουργείο. Οι γονείς ενθαρρύνονται να μένουν με το παιδί τους μέχρι να κοιμηθεί.
Πώς και που ξυπνάει ο ασθενής;
Μετά την επέμβαση, ο αναισθησιολόγος σταματά να χορηγεί τα φάρμακα που κρατούν αναίσθητο τον ασθενή, ο οποίος μεταφέρεται σε ένα χώρο ανάνηψης, όπου παρακολουθείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Όσο μεγαλύτερη είναι η εγχείρηση, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να ξυπνήσει ο ασθενής. Όταν ο ασθενής ξυπνήσει εντελώς, μεταφέρεται πίσω στο θάλαμο. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι ασθενείς ανακτούν τις αισθήσεις τους στο χειρουργείο, αφότου η ιατρική πράξη έχει τελειώσει, κάτι το οποίο είναι απολύτως ασφαλές.
Πώς αισθάνονται οι ασθενείς που ξυπνάνε από αναισθησία;
Οι ασθενείς που ξυπνάνε από αναισθησία συχνά αισθάνονται κρύο και ελαφριά σύγχυση. Μπορεί επίσης να νιώσουν πόνο ή και να αισθανθούν άρρωστοι, αλλά αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν όταν ο αναισθησιολόγος επισκεφθεί τον ασθενή για να ελέγξει την κατάσταση του.
Πώς αισθάνονται οι ασθενείς μετά την επέμβαση;
Το πώς θα αισθάνονται οι ασθενείς μετά την επέμβαση εξαρτάται από το είδος της επέμβασης. Θα πρέπει να ενθαρρύνονται να σηκωθούν από το κρεβάτι το συντομότερο δυνατό και, συνήθως, θα τους επιτραπεί το φαγητό και το ποτό κατά τις πρώτες ώρες μετά από μια μικρή επιχείρηση.