ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗ ΛΥΚΟΥΔΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ

05/06/2023

Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρωτοπόρου επιστήμονα Ιωάννη Λυκούδη, η οποία αποτελεί δωρεά του ΙΣΑ. Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο ΙΣΑ, με τον Δήμο Μεσολογγίου και τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου, την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, στη Πλατεία Διονυσίου Σολωμού στο Μεσολόγγι παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, ο οποίος εστίασε στην πρωτοπορία, το ήθος και το κύρος του Ιωάννη Λυκούδη. «Η σημερινή εκδήλωση είναι η ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης που θα μπορούσαμε να επιδείξουμε. Εκ μέρους όλων των Μεσολογγιτών θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εμπνεύσθηκαν, εργάσθηκαν και υποστήριξαν με κάθε μέσο την κίνηση αυτή» τόνισε.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΣΑ Στάθης Τσούκαλος, ο οποίος εκπροσωπώντας το Δ.Σ, μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου Γ. Πατούλη και μίλησε για τη ζωή και το έργο του μεγάλου επιστήμονα.
Ειδικότερα, ο κ. Τσούκαλος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η ανακάλυψη του Γιάννη Λυκούδη για τη λοιμώδη αιτιολογία του πεπτικού έλκους αποτελεί μια απ’ τις επαναστάσεις της Ιατρικής στον 20ο αιώνα. Ο μεγάλος αυτός επιστήμονας κόντρα στα κρατούντα της εποχής του, δηλαδή περί την νευρολογική αιτιολογία του πεπτικού έλκους κατέθεσε μια ιατρική, καινοτόμο σκέψη για εκείνη την εποχή και όρισε τον μικροβιακό παράγοντα ως αιτία δημιουργίας του πεπτικού έλκους. Ο Λυκούδης το πίστεψε και το πάλεψε. Εντελώς δε πρωτοπόρα και πέρα και πριν απ’ οποιονδήποτε άλλον χορήγησε και θεραπεία από το 1958 και είδε αποτελέσματα στην πράξη. Η πρόοδος στην επιστήμη βασίζεται στο ύψιστο πνευματικό αγαθό, την ελευθερία και εν προκειμένω την ελεύθερη Ιατρική Σκέψη. Κι αυτή περίσσευε στο Γιάννη Λυκούδη».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Άρης Τριβλής ανέφερε ότι η εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα σημαντικό Έλληνα γιατρό του 20ου αιώνα και άξιο τέκνο του Μεσολογγίου.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι το παράδειγμά του Ιωάννη Λυκούδη να οδηγήσει και άλλους μελλοντικούς ιατρούς να αντιμετωπίσουν, να υπηρετήσουν και να αυτοπροσφερθούν στην ιατρική επιστήμη υπηρετώντας ένα λειτούργημα και προσφέροντας την επιστήμη τους στο πάσχοντα συνάνθρωπο.
Οι Αυστραλοί γιατροί Marshallκαι Warrenτο 1982 έως το 1984 απέδειξαν την ορθότητα τη πρωτοπόρου ιδέας του Γ. Λυκούδη αλλά και της θεραπείας που έδινε (αντιβίωση) και θεραπεύε το πεπτικό έλκος. Ταυτοποίησαν το μικρόβιο το οποίο ονόμασαν ελικοβακτιρίδιο του πυλωρού.
Η ανακάλυψη αυτή έφερε στους Αυστραλούς γιατρούς το NobelΙατρικής το 2005, που υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να είχε καταλήξει στον Γιάννη Λυκούδη και την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πριν.
Η φιλοτέχνηση της προτομής του Λυκούδη έγινε με δαπάνη του ΙΣΑ ως πράξη δικαίωσής του, αφού για είκοσι χρόνια (1958-1980) προσπάθησε επίμονα να πείσει την ιατρική κοινότητα αλλά δεν το κατάφερε.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παραβρέθηκαν, η σύζυγος του Γιάννη Λυκούδη Ευανθία και τα δύο τους παιδιά Χρύσα (Πρόεδρος Εφετών) και Νίκος (Ιατρός Παθολόγος).
Ο Στάθης Τσούκαλος εκπροσωπώντας τον ΙΣΑ, τους παρέδωσε, μετά το πέρας της ομιλίας του, σε πλακέτα εύφημο μνεία του ΔΣ του ΙΣΑ ως πράξη αναγνώρισης του αγώνα που έκανε ο Λυκούδης να πείσει την Ιατρική κοινότητα.



    Στην κορυφή