ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ

19/06/2023


Δεκάδες άνθρωποι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι είναι ο μοιραίος απολογισμός της τραγωδίας στην Πύλο, που έρχεται να προστεθεί σε πληθώρα άλλων που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.
«Στο SolidarityNowεκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια τόσων ζωών, καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων. Η Μεσόγειος Θάλασσα συνεχίζει να αποτελεί την πιο επικίνδυνη δίοδο στην Ευρώπη χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι ρισκάρουν τις ζωές τους αναζητώντας ασφάλεια», Μαριλήν Πολένα, Γενική Διευθύντρια.
Η απουσία ασφαλών και νόμιμων μεταναστευτικών οδών τους αναγκάζει να εκτεθούν σε συνθήκες εκμετάλλευσης από τους διακινητές ξεκινώντας ταξίδια που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η τραγωδία της Πύλου, που ως τραγική ειρωνεία συντελέστηκε μετά τη συμφωνία στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης που επετεύχθη στις 8 Ιουνίου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη συμφωνίας για τη μετανάστευση και το άσυλο που να βασίζεται πρωτίστως στον σεβασμό του ανθρώπου και της αξίας της ανθρώπινης ζωής.
Το SolidarityNowυποστηρίζει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να προληφθούν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών και να διασφαλιστεί ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου. Γι' αυτόν τον σκοπό, θεωρείται αναγκαία, η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων μεταναστευτικών διαδρομών, αφού ηδυνατότητα νόμιμης εισόδου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσφέρει σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας διώξεων, συγκρούσεων, βίας, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευκαιρία να ζητήσουν προστασία και ασφάλεια, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους που συνδέονται με την παράνομη μετανάστευση.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εισάγει έναν αποτελεσματικό και υποχρεωτικό μηχανισμό συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες υποδοχής να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο της τήρησης του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα, ως χώρα που βρίσκεται στα σύνορα, αποτελεί δέκτη των μεταναστευτικών ροών, έχει υποχρέωση ωστόσο να τηρεί το διεθνές δίκαιο και να ενεργεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, εξασφαλίζοντας δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου.
Στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, η θέσπιση ασφαλών και νόμιμων οδών για ανθρώπους που μετακινούνται είναι μονόδρομος.



    Στην κορυφή