''ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΑΝ'' ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΦΡΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ


Επιστήμονες από την Αυστρία και τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «αναγέννησαν» στο εργαστήριο έναν νεφρό που πήραν από έναν αρουραίο και αυτός ξαναλειτούργησε όταν μεταμοσχεύτηκε σε έναν άλλο.

Αν και ο νεφρός αυτός είναι πολύ λιγότερο αποδοτικός απ’ ό,τι ο φυσιολογικός, το επίτευγμα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (Mass General) δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι δεν απέχει πολύ η δημιουργία επαρκώς λειτουργικών νεφρών που θα μπορούν να μεταμοσχεύονται σε ανθρώπους.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στην έλλειψη μοσχευμάτων, δεδομένου ότι οι νεφροί είναι τα όργανα με τη μεγαλύτερη ζήτηση για μεταμόσχευση και έχουν μακρές λίστες αναμονής.

Θα είχε επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι επειδή το νέο νεφρό θα προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή και θα αναγεννάται από τα δικά του κύτταρα, δεν θα υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Medicine», πήραν ένα νεφρό από έναν αρουραίο και χρησιμοποίησαν μία ειδική «καθαριστική» ουσία για να αφαιρέσουν όλα τα παλαιά κύτταρα.

Έτσι απέμεινε ένας «σκελετός» από πρωτεΐνες, που έμοιαζε με νεφρό και διέθετε δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και «σωληναρίων» παροχέτευσης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν σε κάθε τμήμα του «σκελετού» βλαστοκύτταρα από τον αρουραίο, με την ελπίδα ότι θα πολλαπλασιασθούν και θα αναδημιουργήσουν το όργανο.

Ο «σκελετός» διατηρήθηκε σε έναν ειδικό θερμικό θάλαμο επί 12 μέρες (ο θερμικός θάλαμος ήταν απαραίτητος, γιατί έπρεπε να μιμηθούν τις συνθήκες στο εσωτερικό του σώματος των αρουραίων) και τελικά δημιουργήθηκε ένας νέος νεφρός.

Ο νεφρός αυτός ελέγχθηκε στο εργαστήριο και διαπιστώθηκε πως λειτουργούσε, παράγοντας το 23% της φυσιολογικής ποσότητας ούρων. Στη συνέχεια, μεταμοσχεύθηκε σε έναν άλλο αρουραίο - οπότε διαπιστώθηκε πως η αποδοτικότητά του μειώθηκε στο 5%.

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η μικρή αποδοτικότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χάραλντ Οττ, διευθυντής στο Εργαστήριο Μηχανικής & Αναγέννησης Οργάνων OttLab του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και χειρουργός στο Mass General.

«Όταν ένας ασθενής βρίσκεται στην αιμοκάθαρση, η ανάκτηση του 10-15% της λειτουργικότητας των νεφρών του μπορεί να τον βγάλει από τον τεχνητό νεφρό», εξήγησε. «Συνεπώς, δεν χρειάζεται να φτιάξουμε 100% λειτουργικούς νεφρούς, αλλά νεφρούς που θα λειτουργούν αρκετά ούτως ώστε να μην χρειάζονται πλέον οι ασθενείς αιμοκάθαρση».

Ο δρ Οττ, ο οποίος έχει επινοήσει την μέθοδο αφαίρεσης των παλαιών κυττάρων και την τοποθέτηση νέων, προγονικών κυττάρων (Perfusion Decellularization), επισήμανε πως η δυνητική κλινική σημασία της όλης έρευνας είναι τεράστια.

«Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στις ΗΠΑ περιμένουν αυτή τη στιγμή ένα μόσχευμα νεφρού περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ενώ 400.000 άλλοι κάνουν αιμοκάθαρση, αλλά γίνονται μόλις 18.000 μεταμοσχεύσεις τον χρόνο, αμέσως γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό θα είναι να μπορούμε να παίρνουμε το νεφρό του ασθενούς και να το αναγεννάμε στο εργαστήριο», είπε.

Αυτό, πάντως, δεν θα συμβεί σε μία μέρα, καθώς απαιτούνται πολλές ακόμα έρευνες έως ότου αρχίσει η εφαρμογή της μεθόδου σε ανθρώπους, διότι – μεταξύ άλλων - θα πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητα των νέων νεφρών αλλά και να βεβαιωθεί ότι αντέχουν στον χρόνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται στο εργαστήριο λειτουργικό όργανο (έχουν λ.χ. δημιουργηθεί ουροδόχος κύστη και τραχεία), αλλά οι νεφροί είναι ένα από τα πολυπλοκότερα όργανα του σώματος και η αναδημιουργία τους θεωρείται αληθινό επίτευγμα.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ

    Στην κορυφή