79χρόνος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου


Οπως ανακοινώθηκε από το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης εισήχθησαν 10 ασθενείς με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ένας από τους ασθενείς αυτούς, ηλικίας 79 ετών, με πολύ βαρύ ιατρικό ιστορικό, κατέληξε.
Από τους υπόλοιπους 9 ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο μας με εργαστηριακή διάγνωση της νόσου, ένας είναι σε μέτρια αλλά βελτιούμενη κατάσταση, επτά νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση και ένας έχει ήδη λάβει εξιτήριο.
Σημειώνεται ότι στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς με λοίμωξη του Δυτικού Νείλου εμφανίζουν ήπιες εκδηλώσεις. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%), και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, εμφανίζονται επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.
Το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις σχετικά με τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που συνδέονται με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ανακοινώσει στις 6 Αυγούστου ότι "ενημερώθηκε από το Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εργαστηριακή διάγνωση 11 περιστατικών εγκεφαλίτιδας που πιθανώς οφείλεται στον «ιό του Δυτικού Νείλου» (ή άλλον παρόμοιο ιό) σε άτομα από ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Από αυτά, 2 έχουν επιβεβαιωθεί και 9 είναι πιθανά.
Παρότι η τελική τεκμηρίωση της διάγνωσης με τεχνικές μοριακής βιολογίας ακόμη εκκρεμεί, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος με τους εμπειρογνώμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφασίστηκε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Επιδημίες «Πυρετού του Δυτικού Νείλου» σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%) των ασθενών –και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα– εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.
Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις – πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Τέλος, συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κλπ.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρακολουθεί στενά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας και θα προβαίνει σε τακτική και συστηματική ενημέρωση της κοινής γνώμης."

    Στην κορυφή