4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ


Η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενδομητρίωσης οργανώνουν το «4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδομητρίωσης» στις 16 & 17 Οκτωβρίου 2010, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην επιστημονική εκδήλωση, θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για μια ακόμη φορά η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή κύριο Ιωάννη Ματαλλιωτάκη, πρωτοπορεί, οργανώνοντας ένα συνέδριο που αφορά την Ενδομητρίωση, ένα από τα πλέον επίκαιρα και αινιγματικά ζητήματα της ειδικότητας της Γυναικολογίας. Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια ερευνητικής δραστηριότητας στο πεδίο της Ενδομητρίωσης στην Ελλάδα και δέκα χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Ενδομητρίωσης.

Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση που εμφανίζεται στο 10-15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν και σήμερα η διαγνωστική της προσέγγιση είναι ευκολότερη χάρη στη βοήθεια της λαπαροσκόπησης, εντούτοις η αιτιοπαθογένεια και η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί - εδώ και αρκετά χρόνια - πεδίο έρευνας και επιστημονικής αντιπαράθεσης, τόσο που να της έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «η νόσος των θεωριών». Η ενδομητρίωση αποτελεί μία κατάσταση κατά την οποία ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει την κοιλότητα της μήτρας – το ενδομήτριο – αναπτύσσεται σε θέσεις εκτός μήτρας. Οι θέσεις αυτές είναι κυρίως όργανα ή ιστοί που γειτνιάζουν με τη μήτρα όπως η ουροδόχος κύστη, το έντερο ή δομές που καλύπτουν τα τοιχώματα της κοιλιακής κοιλότητας. Επιπρόσθετα, έχουν περιγραφεί περιπτώσεις όπου εμφανίζονται ενδομητριωσικές βλάβες σε απομακρυσμένες θέσεις από τη μήτρα όπως οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, το δέρμα και αλλού.

Η συμπτωματολογία της ενδομητρίωσης είναι επίσης πολύπλευρη. Συνήθως εκδηλώνεται με επώδυνη εμμηνορρυσία, ή χρόνιο κοιλιακό άλγος που εντείνεται με τη σεξουαλική επαφή ενώ συχνά συσχετίζεται με υπογονιμότητα. Είναι πλέον κατανοητός ο μηχανισμός με τον οποίο η ενδομητρίωση προκαλεί έντονο κοιλιακό άλγος κατά τη διάρκεια και εκτός εμμήνου ρύσεως. Οι ενδομητριωσικές βλάβες που βρίσκονται διάσπαρτες στην κοιλιακή κοιλότητα, δέχονται τις επιδράσεις των γυναικείων ορμονών με αποτέλεσμα να επεκτείνονται, να διαβρώνουν τους φυσιολογικούς ιστούς, να αιμορραγούν και να δημιουργούν στερεές συμφύσεις μεταξύ των οργάνων. Η συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία αποτελεί μία επιλογή με αποτελέσματα που δεν διαρκούν πέραν του χρονικού διαστήματος χορήγησης της αγωγής. Οι μέχρι σήμερα φαρμακευτικές θεραπείες στόχευαν στην διακοπή της εμμήνου ρύσεως και στην πρόκληση φαρμακευτικής τεχνητής και αναστρέψιμης εμμηνόπαυσης, με σκοπό την μείωση των ορμονών που βοηθούν στην εξάπλωση της νόσου. Παρόλα αυτά με την επαναφορά των ορμονών στα φυσιολογικά επίπεδα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, τα συμπτώματα συνήθως υποτροπιάζουν. Η ενδοσκοπική χειρουργική και η λαπαροσκοπική εκτομή όλων των ορατών βλαβών από την πύελο, αποτελεί την πλέον αποτελεσματική θεραπεία. Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που υποβάλλονται σε επανειλημμένες χειρουργικές επεμβάσεις και σπανιότερα, σε υστερεκτομή σε σχετικά νεαρή ηλικία, για να απαλλαχθούν από τα συμπτώματα της νόσου.

Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδομητρίωσης, θα συζητηθούν όλα τα παραπάνω ζητήματα που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της νόσου, μεταξύ εξειδικευμένων επιστημόνων από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ειδικών έχει σαν στόχο την προαγωγή της έρευνας στους τομείς της διάγνωσης και θεραπείας της νόσου. Η θεματολογία αφορά όλα τα επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση. Ιατροί πολλών άλλων ειδικοτήτων όπως χειρουργοί, ουρολόγοι, παθολογοανατόμοι, ανοσολόγοι, οδοντίατροι καθώς και επιστήμονες που ασχολούνται με τη βασική έρευνα θα παρουσιάσουν τη επίδραση της νόσου στο δικό τους πεδίο. Νεότερα θέματα που αφορούν τη συσχέτιση της ενδομητρίωσης με τον καρκίνο καθώς και με άλλες σοβαρές νόσους, θα αναλυθούν επίσης από επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί ερευνητικά σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, στην Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου, θα αναπτυχθεί το θέμα «Βιολογικοί δείκτες υψηλής κλινικής σημασίας στην έρευνα για την υγεία των γυναικών: Επιστήμη, αναδυόμενη επιστήμη και ψευδοεπιστήμη» από τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συνεδρίου, Καθηγητή Αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριο Πανίδη. Επιπλέον, η κα L. Hummelshoj, Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Εταιρείας Ενδομητρίωσης θα ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδομητρίωσης.
Συνολικά στη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν 32 διαλέξεις, ενώ ο αριθμός των ομιλητών και προεδρευόντων ανέρχεται στους 65. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Επίτιμου Προέδρου του Συνεδρίου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Yale, κ. Α. Arici, ο οποίος θα αναφερθεί σε θέματα υπογονιμότητας και Ενδομητρίωσης. Σημειώνεται δε, ότι θα ανακοινωθούν ερευνητικές εργασίες που υλοποιούνται στα νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ προβλέπεται η σχετική απονομή βραβείων.

Η επιτυχία των προηγούμενων επιστημονικών εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης επιτρέπει την πρόβλεψη πως και αυτό το συνέδριο θα τύχει της αποδοχής της επιστημονικής κοινότητας και του Ιατρικού κοινού της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Επιπλέον, η επιστημονική αυτή συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με τελικό σκοπό την παροχή καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και τελικό αποδέκτη όλης αυτής της προσπάθειας τη γυναίκα ασθενή.




    Στην κορυφή