2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώνει κάθε χρόνο η πνευμονία


Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο παιδιά, πεθαίνουν από πνευμονία κάθε χρόνο. Κάθε 20 δευτερόλεπτα χάνεται εξαιτίας της νόσου, μία ζωή ενός παιδιού κάτω των 5 ετών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα χάνονται 4.300 ζωές παιδιών.

Η πνευμονιοκοκκική νόσος και ειδικότερα η πνευμονιοκοκκική πνευμονία είναι πολύ σοβαρή νόσος και για τους ενήλικες. Αποτελεί επίσης μια από τις βασικότερες επιπλοκές της γρίπης με σημαντικά ποσοστά θνητότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, η πνευμονία έχει και σημαντικό οικονομικό βάρος για τις οικογένειες και τις κοινότητες. Το οικονομικό κόστος περιλαμβάνει τη νοσηλεία και τη φαρμακευτική αγωγή, τη μεταφορά σε ιατρικά κέντρα και την αδυναμία των υπολοίπων μελών της οικογένειας να εργαστούν για όσο διάστημα φροντίζουν το άρρωστο παιδί ή τον ενήλικα. Οι οικογένειες συχνά αναγκάζονται να επωμισθούν μεγάλο οικονομικό βάρος για να πληρώσουν τη φροντίδα του σοβαρά πάσχοντος.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στην πνευμονία. Εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι με τη χρήση εμβολίων και την έγκαιρη αντιμετώπιση, μπορούν να σωθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές παιδιών ετησίως.

Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας και αποτελούν ένα κρίσιμο μέσο για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, την άσκηση προληπτικής ιατρικής και τη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή. Η εξέλιξη της βιοιατρικής τεχνολογίας επέτρεψε την ανακάλυψη και παραγωγή «νέας γενιάς» εμβολίων που έχουν χαμηλό επίπεδο αντιδραστικότητας και υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται όσο νωρίτερα στη ζωή των ανθρώπων είναι δυνατό καθώς έτσι αναπτύσσεται η προστατευτική ανοσία. Στην ηλικία μεταξύ 3 και 12 μηνών το επίπεδο των αντισωμάτων του βρέφους που ανιχνεύονται είναι κυρίως μητρικής προέλευσης. Αν για οποιαδήποτε λόγο η μεταφορά προστατευτικής ανοσίας από τη μητέρα στο βρέφος δεν είναι επαρκής τότε αυτό μένει ακάλυπτο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Με την έναρξη των εμβολιασμών από το 2ο μήνα της ζωής αυτό αποκτά αρκετά νωρίς υψηλό επίπεδο προστατευτικών αντισωμάτων.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας που έχει ορισθεί η 12η Νοεμβρίου.

Η πνευμονιοκοκκική νόσος, που περιγράφει μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (Streptococcus pneumoniae) - γνωστό επίσης και ως πνευμονιόκοκκος, αποτελεί σημαντικό μικροβιακό αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό το παθογόνο βακτήριο, που επηρεάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και ασθένειας παγκοσμίως. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν τα βρέφη κάτω των 2 ετών που παρουσιάζουν και τα υψηλότερα ποσοστά διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου. Η διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσος περιλαμβάνει τη σήψη, τη πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα, τη βακτηριαιμία, τη πνευμονία με βακτηριαιμία και το εμπύημα.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκική πνευμονία θεωρούνται επίσης και οι ενήλικες άνω των 50 ετών (με συνοδά νοσήματα όπως καρδιακή νόσο, διαβήτη, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και ο συνολικός πληθυσμός άνω των 65 ετών.

Ένα σημαντικό όπλο που προστέθηκε στη φαρέτρα της επιστήμης, είναι το νέο 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, το οποίο αφού έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ενταχθεί στο Ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και αποζημιώνεται κατά 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το 13δύναμο ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων ηλικίας από 6 εβδομάδων ως 5 ετών, που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.


Τα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει εμβολιασμό με το 7δύναμο εμβόλιο μπορούν να συνεχίσουν με το 13δύναμο σε οποιοδήποτε στάδιο του εμβολιασμού. Επίσης για τα παιδιά που έχουν ήδη ολοκληρώσει το δοσολογικό σχήμα του 7δύναμου εμβολίου και είναι μέχρι 5 ετών, συνιστάται μια επαναληπτική δόση με το 13δύναμο, προκειμένου να προστατευθούν και από τους 6 επιπλέον ορότυπους.


Ο συστηματικός εμβολιασμός με το Prevenar 13, εκτός από οφέλη στη δημόσια υγεία με την ευρύτερη κάλυψη κατά του πνευμονιόκοκκου, μπορεί επίσης να συντελέσει και στη μείωση δαπανών στο σύστημα υγείας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.
Φαρμακοοικονομική μελέτη, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορά στο σύνολο του εμβολιασμένου και μη εμβολιασμένου πληθυσμού στην Ελλάδα, έδειξε ότι η χρήση του 13δύναμου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου μπορεί να μειώσει την πνευμονιοκοκκική νόσο κατά 80% και να εξοικονομήσει έως και 4,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο εθνικό σύστημα υγείας.


    Στην κορυφή