1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
01/12/2015
Ο Γιώργος Νικολόπουλος, από το γραφείο HIV λοίμωξης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρθηκε στα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου που έδωσε το Κέντρο στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες. Στα σημαντικότερα ευρήματα συμπεριλαμβάνεται η πτώση του αριθμού νέων λοιμώξεων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), η σταθερή διαχρονικά αύξηση των λοιμώξεων στους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες (ΑΣΑ), η αύξηση των διαγνώσεων σε ανεπτυγμένο βαθμό της λοίμωξης (στάδιο AIDS) και στην αύξηση του ποσοστού ακαθόριστων τρόπων μετάδοσης.
Ο Γιάννος Λιβανός, διευθυντής της «Θετικής Φωνής», έκανε μια ανασκόπηση της χρονιάς αναφορικά με τις εξελίξεις. Στα θετικά τόνισε, μεταξύ άλλων, τη διαφαινόμενη πτωτική πορεία των λοιμώξεων στους ΧΕΝ, την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39α και την κατάργηση του παραβόλου των 46 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος απαραίτητο για την εξέταση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις έδωσε έμφαση στις επαναλαμβανόμενες και παρατεταμένες ελλείψεις αντιρετροϊκής αγωγής στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και στην έλλειψη αντιδραστηρίων για την εξέταση ιικού φορτίου, στην έλλειψη Στρατηγικού Σχεδίου αντιμετώπισης του HIV/AIDS από την Πολιτεία.
Ο Κωστής Χατζημωράκης, διευθυντής του Κέντρου Ζωής, αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που αναπτύσσουν οι τρεις ΜΚΟ ξεχωριστά. Επισήμανε όμως την κοινή πλεύση σε τέσσερα προγράμματα και το όφελος που έχει προκύψει από αυτή τη συνεργασία. Πρόκειται για το πρόγραμμα εξέτασης «Δημόσια Υγεία: Πρόληψη – Εξέταση – Υποστήριξη» το οποίο υλοποιούν από τον Οκτώβριου του 2014 οι τρεις οργανώσεις σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου», το πρόγραμμα διεκδίκησης «Ο HIV ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ: ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» το οποίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα εξέτασης για HIV και ιογενείς ηπατίτιδες (B, C) η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και την κοινή πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την καταγραφή μέσω ενός ερευνητικού εργαλείου των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο.
Η Μαριανέλλα Κλώκα, του τμήματος διεκδίκησης δικαιωμάτων της «Praksis», κλήθηκε εκ μέρους των τριών οργανώσεων να παραδώσει τιμητική διάκριση στο δημοσιογράφο Δημήτρη Καραγιώργο για τη δημόσια συγνώμη που εξέφρασε σχετικά με τα δημοσιεύματα που υπέγραψε και ο ίδιος την περίοδο του 2012, για τις συλλήψεις και τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών. Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: "Αυτός που βρίσκει, είτε από τύψεις είτε από αληθινή αυτοκριτική, το θάρρος να ξεστομίσει τη συγνώμη και μάλιστα δημόσια, για τους παραπάνω λόγους αξίζει την ενθάρρυνσή μας. Και η τιμητική διάκριση αυτή έχει σαν σκοπό να ενθαρρύνει τον ίδιο και άλλες και άλλους δημοσιογράφους, αλλά και να τους κάνει να πιστέψουν ότι αξίζει τον κόπο να αρνούνται να υπογράψουν τερατώδη κείμενα, που ισοπεδώνουν αξιοπρέπειες, για όλα τα λεφτά ή για όλη τη δόξα αυτού του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, η κοινωνία των πολιτών δεν θα τους αφήσει μονάχους. Μέχρι να έχουμε και άλλες τέτοιες επανεκκινήσεις η ΕΣΗΕΑ και οι οργανώσεις μας έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε."
1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ AIDS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
30/11/2022
Είναι ημέρα αφιερωμένη σε όσες και όσους χάθηκαν τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες λόγω του AIDS, αλλά συνεχίζει να είναι και ημέρα διεκδίκησης για όλους όσοι και όσες είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία και ίσα δικαιώματα στην εργασία, στις σχέσεις, στην οικογένεια, στην κοινωνία.
Η πρόοδος της επιστήμης έχει καταστήσει πλέον την HIV λοίμωξη μια χρόνια, διαχειρίσιμη κατάσταση. Για τα άτομα που λαμβάνουν την αγωγή τους, ο ιός δεν αποτελεί απειλή, ζουν με αυτόν χωρίς να μεταδίδουν και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Ωστόσο, το στίγμα, οι κοινωνικές προκαταλήψεις και οι διακρίσεις εμμένουν και εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή συντάσσεται με τις παγκόσμιες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για το οριστικό τέλος της επιδημίας του HIV. Ο τριπλός στόχος 95-95-95 των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS) για το 2030 είναι μέχρι τότε να γνωρίζουν σχεδόν όλα τα οροθετικά άτομα το status τους, όλοι όσοι γνωρίζουν να έχουν καθολική πρόσβαση σε θεραπεία και το συντριπτικό ποσοστό αυτών που είναι σε θεραπεία να έχουν πετυχημένη ιική καταστολή.
Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα που αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι διαφορετική. Όπως αναφέρει και ο επί σειρά ετών συνεργάτης της Θετικής Φωνής, AIDS Healthcare Foundation, το UNAIDS κατέγραψε 1,5 εκατομμύρια νέες HIV λοιμώξεις πέρυσι - 1 εκατομμύριο περισσότερες από τον παγκόσμιο στόχο των 500.000 - και περίπου 650.000 θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS. Στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2022, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, αριθμός που φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνους των 11 προηγούμενων ετών τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.
Παρά τη σταδιακή μείωση των νέων λοιμώξεων HIV, οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και οι προσπάθειες ενημέρωσης και προαγωγής της πρόληψης θα πρέπει να εντατικοποιηθούν. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 38.8% των νέων λοιμώξεων αφορά άτομα μη ελληνικής καταγωγής, κάτι που αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, καθώς και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ ή τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών.
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος διαχρονικά διεκδικεί την έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση, με εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών μείωσης βλάβης σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, αξιοποίηση σημαντικών επιστημονικών εργαλείων (όπως είναι η PEP - προφύλαξη μετά την έκθεση), άμεση εφαρμογή της διάθεσης της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, ευκολότερη πρόσβαση σε εξέταση μέσω της διάθεσης ταχυδρομικών self-tests, προώθηση του ασφαλέστερου σεξ, ένταξη της σεξουαλικής αγωγής και αγωγής υγείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και επικαιροποίηση των σχετικών πληροφοριών που αναγράφονται στα σχολικά εγχειρίδια.
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας χρονιάς:
· Η απαγόρευση των διακρίσεων εις βάρος των οροθετικών ατόμων στον εργασιακό χώρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από όλα τα κόμματα της Βουλής. (Άρθρο 47 Ν. 4997/2022)
· Η παροχή της δυνατότητας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε οροθετικά άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. (Άρθρο 15 Ν. 4958/2022)
· Η νομοθέτηση της διάθεσης προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που αποτελούσε πάγια αίτημα της Θετικής Φωνής και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. (Άρθρο 68 Ν. 4975/2022)