Μαγνητική Τομογραφία
Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικά και ράδιο κύματα, το οποίο σημαίνει ότι ο ασθενής δεν εκτίθεται σε ακτίνες Χ ή σε κάποιας άλλης μορφής ακτινοβολία.
Πως λειτουργεί η μαγνητική τομογραφία;
Ο ασθενής ξαπλώνει μέσα σε ένα μεγάλο κυλινδρικό μαγνήτη. Ραδιοκύματα τα οποία είναι 10,000 με 30,000 φορές πιο δυνατά από το μαγνητικό πεδίο της γης στέλνονται στο σώμα του ασθενή. Αυτό επηρεάζει τα άτομα του σώματος, μετατοπίζοντας τους πυρήνες σε διαφορετική θέση. Κατά την επιστροφή τους στην αρχική τους θέση τους, οι πυρήνες εκπέμπουν ραδιοκύματα. Ο σαρωτής καταγράφει αυτά τα σήματα και το κομπιούτερ τα μεταφράζει σε εικόνα. Οι εικόνες παράγονται βάσει της ισχύς των εισερχομένων σημάτων.
Το ανθρώπινο σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό, το οποίο περιέχει άτομα υδρογόνου. Για το λόγο αυτό, οι πυρήνες των ατόμων υδρογόνου χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μια μαγνητική τομογραφία, με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω.
Τι δείχνει η μαγνητική τομογραφία;
Με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας, είναι πολύ πιθανόν να ληφθούν εικόνες από όλους τους ιστούς του σώματος. Ο ιστός ο οποίος έχει τα λιγότερα άτομα υδρογόνου (όπως τα κόκαλα) αποτυπώνεται ως σκοτεινός, ενώ ο ιστός που έχει πολλά άτομα υδρογόνου (όπως ο λιπώδης ιστός) βγαίνει πιο φωτεινός. Αλλάζοντας το χρόνο των παλμών των ραδιοκυμάτων είναι πιθανόν να συλλέξουμε πληροφορίες για τους διάφορους τύπους ιστών.
Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται επίσης για τη λήψη πλήρους εικόνας των τμημάτων του σώματος που είναι περικυκλωμένα από οστικούς ιστούς, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν εξετάζεται ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.
Λόγω της λεπτομερής αποτύπωσης που μπορεί να πετύχει η μαγνητική τομογραφία, αποτελεί την καλύτερη τεχνική για την ανακάλυψη ογκιδίων (καλοήθη ή κακοήθη) στον εγκέφαλο. Αν βρεθεί κάποιο ογκίδιο, ο τομογράφος μπορεί να δείξει αν έχει επεκταθεί στους κοντινούς εγκεφαλικούς ιστούς.
Η τεχνική αυτή βοηθάει στο να επικεντρωθούμε και σε άλλες λεπτομέρειες του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να δει κανείς τα σκέλη ενός ανώμαλου ιστού αν κάποιος έχει σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι πιθανόν να δούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο. Επίσης, είναι δυνατόν να διαπιστώσει αν ο εγκεφαλικός ιστός έχει υποστεί έλλειψη οξυγόνου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει την καρδιά και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία στον περιβάλλονται ιστό. Έτσι μπορεί κανείς να αντιληφθεί καρδιακές παθήσεις που υπάρχουν εκ γενετής, καθώς και αλλαγές στο πάχος των μυών που βρίσκονται γύρω από την καρδιά ύστερα από μια καρδιακή προσβολή. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εξέταση των αρθρώσεων, της σπονδυλικής στήλης και ενίοτε των μαλακών τμημάτων του σώματος, όπως το συκώτι, τα νεφρά και η σπλήνα.
Σε τι διαφέρει η μαγνητική τομογραφία από την αξονική τομογραφία;
Με την μαγνητική τομογραφία έχει κανείς τη δυνατότητα να λάβει φωτογραφίες σχεδόν από κάθε γωνία, ενώ η αξονική μπορεί να αποτυπώσει μόνο οριζόντιες φωτογραφίες. Επίσης, η μαγνητική φωτογραφία δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία (ακτινοβολία που μεταφέρει ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, όπως οι ακτίνες Χ). Η μαγνητική τομογραφία είναι γενικά πιο λεπτομερή, με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ φυσιολογικού και παθολογικού ιστού να είναι συχνά πιο σαφής στη μαγνητική τομογραφία από ότι στην αξονική τομογραφία.
Πως εκτελείται η μαγνητική τομογραφία;
Η σάρωση γίνεται συνήθως ως έξω-νοσοκομειακή διαδικασία, το οποίο σημαίνει ότι ο ασθενής μετά την εξέταση μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Κατά την διάρκεια της εξέτασης είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να παραμείνει ξαπλωμένος και σταθερός. Για αυτό το λόγο και συγκεκριμένα σε παιδιά μικρής ηλικίας είναι προτιμότερο να γίνεται αναισθησία πριν την πραγματοποίηση της εξέτασης.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό ο εξεταζόμενος να μην φοράει καθόλου κοσμήματα ή μεταλλικά αντικείμενα, αφού κατά την διάρκεια της εξέτασης θα εκτεθεί σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο.
Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει το ιατρικό προσωπικό αν χρησιμοποιεί κάποια ηλεκτρική συσκευή, όπως ακουστικό βοήθημα ή βηματοδότη ή αν υπάρχει κάποιο μεταλλικό αντικείμενο στο σώμα του όπως χειρουργικό κλιπ. Ορθοπεδικά μέταλλα, όπως τεχνητά ισχία ή βίδες οστών, δεν παρουσιάζουν συνήθως πρόβλημα.
Είναι η μαγνητική τομογραφία επικίνδυνη;
Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες ή κίνδυνοι που να συνδέονται με την μαγνητική τομογραφία. Η εξέταση είναι ανώδυνη και ο ασθενής δεν νιώθει τίποτα. Αφού η διαδικασία δεν χρησιμοποιεί ραδιενέργεια, μπορεί να επαναληφθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Θεωρητικά, υπάρχει ρίσκο για το έμβρυο κατά τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης και για αυτό το λόγο δεν εφαρμόζεται μαγνητική τομογραφία τη συγκεκριμένη περίοδο.
Άνθρωποι με κλειστοφοβία μπορεί να έχουν πρόβλημα αφού πρέπει να ξαπλώσουν σε ένα κυλινδρικό κουβούκλιο. Θα πρέπει λοιπόν, να ενημερώσουν τον ιατρό πριν την εξέταση, οι οποίοι, με την βοήθεια ηρεμιστικών, θα προχωρήσουν στην εξέταση.