ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ Η ΜΕΤΑΓΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ

Δυστυχώς όμως, μόνο ένας μικρός αριθμός ειδικών θεραπεύουν τα τριγλυκερίδια (ΤG), είτε γιατί υποεκτιμούν τη συσχέτιση τριγλυκεριδίων και αθηρωμάτωσης είτε λόγω της αδυναμίας μέτρησης των πραγματικών επιπέδων τριγλυκεριδίων δυναμικά.
Κι όμως, όταν τα τριγλυκερίδια αυξάνονται στο αίμα μεταγευματικά (ως χυλομικρά και VLDL) ο οργανισμός για να τα αποδομήσει τα συνδέει/μεταφέρει στις LDL και τις HDL. Οι LDL όταν κορεσθούν με TG διασπώνται και γίνονται μικρές πυκνές LDL οι οποίες όχι μόνο προάγουν την αθηρωμάτωση αλλά είναι και τοξικότερες.
Επίσης, μετρώντας τα τριγλυκερίδια το πρωί σε κατάσταση νηστείας συλλέγεται λανθασμένη πληροφορία επειδή:
· Τα επίπεδα των TG αυξάνονται μετά από κάθε γεύμα.
· Στη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με το πόσα γεύματα κάνουμε και πόσο λίπος έχουν τα γεύματα αυτά, τα ΤG αυξομειώνονται πολύ και σε διάφορα επίπεδα.
Επομένως, για να τα μετρήσουμε σωστά χρειάζεται μια δυναμική εξέταση, ανάλογη της καμπύλης σακχάρου. Η εξέταση αυτή λέγεται Fat Tolerance Test, ανιχνεύει τα μεταγευματικά TG και γίνεται 4 ώρες μετά από φόρτιση του ασθενή με τυποποιημένο γεύμα lipotest που έχει 75gr κορεσμένο λίπος, 25 gr υδατάνθρακα, 10gr πρωτεΐνη. Εάν η τιμή είναι μεγαλύτερη από 220mg/dl είναι παθολογική (www.lipotest-meal.com).
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι στις μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι ασθενείς με TG νηστείας >90mg/dl και νοσήματα όπως στεφανιαία νόσος, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία με ΒΜΙ >27,5, μεταβολικό σύνδρομο αλλά και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και οι καπνιστές (ακόμα και με φυσιολογικά επίπεδα των τριγλυκεριδίων νηστείας) παρουσιάζουν παθολογικά μεταγευματικά TG και να βρίσκονται σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.